Opakowanie na miękki ser solankowy z wielowarstwowej tektury.
FiEsTApack to propozycja redesignu opakowań sera obecnych na rynku, nie spełniających oczekiwań konsumentów. Kartonik FiEsTApack jest odpowiedzią na problemy użytkowania: wylewania się serwatki z opakowania, kruszenia bloku sera przy rozcinaniu oraz trudności z ponownym włożeniem do pudełka niewykorzystanej części produktu.
Opakowanie FiEsTApack poprawia funkcjonalność kartonika:
◾otwieranie opakowania usytuowane na dłuższym boku, sklejone w “daszek”, tworzący dodatkową przestrzeń – zapobiega wylewaniu się serwatki i brudzeniu nożyczek – umożliwia przechowanie niewykorzystanej części sera,
◾dodatkowe ścianki na narożach umożliwiają rozchylenie boków przy otwieraniu – blok sera łatwo wyjąć z opakowania bez jego pokruszenia – ser można pokroić w estetyczne kostki.
OPAKOWANIE W TRANSPORCIE – prostopadłościan
OTWIERANIE – “daszek” jest podniesiony – odcinanie części sklejonej
WYJMOWANIE SERA – pudełko jest rozchylone
PONOWNE ZAMKNIĘCIE – złożenie “daszku”
Innowacyjność rozwiązania dla ergonomii użytkowania produktu wspiera też nowy projekt grafiki nadruku. Podniesienie estetyki kartonika wspomaga zabiegi marketingowe związane z ekspozycją sera w sklepie.
Kartonik jest aseptyczny – zbudowany z papieru, folii aluminiowej i warstw polietylenu. Pakowanie sera i zgrzewanie kartonika odbywa się w sterylnym otoczeniu.
Projekt został zgłoszony do konkursu na Najlepsze Opakowanie Roku – ART OF PACKAGING 2010 w kategorii Opakowanie Smaku i Pragnienia .